Az energiavámpírok 1. – Természetrajz

Bárhol és bármikor felbukkanhatnak, szinte minden emberi közösségben fellelhető belőlük néhány. Koruk és nemük teljességgel esetleges, de az idő múlásával egyre profibbá válnak. Feltűnően gyakran születnek a skorpió vagy a kos jegyében.
Külső jellegzetességük nincs, visszataszító megjelenésűek éppúgy lehetnek, mint feltűnően vonzóak. Egyetlen közös ismertetőjelük a természetellenes nevetésük: őszintétlen, harsogó vagy sivítozó. A szemük soha nem mosolyog. Intelligenciaszintjük is erősen szór, de az közös bennük, hogy kétségbeesetten szomjazzák a hatalmat, minden lehetőséget megragadnak, hogy mások felett uralkodhassanak.
Életcéljuk: boldogtalanná tenni mindenkit, akit csak lehet.

És most nézzük a működési elveiket!

1. Ha örömöt szimatolnak valahol, azonnal lecsapnak, és megpróbálják megsemmisíteni. Ez a legfeltűnőbb viselkedéses jegyük, erről ismerhetők fel a legkönnyebben.
Ha felvidít egy baráti látogatás, ő meg fogja jegyezni, hogy az illetőnek elég sunyi tekintete van, és biztos akar valamit tőled, azért kedves hozzád.
Ha repes a szíved, mert végre összejött egy randevú életed szerelmével, ő (esetleg aggodalmat színlelve) ki fogja fejteni, hogy vigyázz, mert biztosan csak “arra” kellesz/csak a pénzedre pályázik, és lenézően megjegyzi, hogy a szerelem egyébként is gyerekes ostobaság, de majd meglátod te is, ha pofára esel.
Ha szakmai siker ér, vagy bármilyen kitüntetést kapsz, nem felejti el közölni veled, hogy manapság már senkit nem a teljesítményéért jutalmaznak, különben is, az a díj sajnálatosan devalválódott az utóbbi években, de azért persze gratulál…

2. Ha bánatról értesülnek, azonnal csorgatni kezdik a nyálukat, és villámgyorsan ott teremnek, hogy minél mélyebbre verjék bele az illető orrát a nyomorúságába.
Ha egy barátod elfelejt felköszönteni a születésnapodon, azzal fog “vígasztalni”, hogy semmi baj, annyi dolga van manapság az embereknek, hogy csak az igazán fontos dolgokra és emberekre jut idő, ezért igazán nem szabad haragudnod…
Ha rájössz, hogy megcsal a párod, nagylelkűen odatartja a vállát, és megosztja veled a gyanúját, miszerint alighanem már évek óta ezt művelte veled, nem érdemes siratni egy efféle alakot, meg különben is, várható volt, soha nem tűnt boldognak melletted…
Ha elveszted az állásod, egy levegővétellel fél tucat történetet fog előadni az ismerőseiről, akik már évek óta vergődnek munkanélküliként, vagy végzik a legalantsabb munkákat éhbérért, szóval nagyon-nagyon meg tudja érteni, hogy kiakadtál.

energy_vampire300

3. Önbizalomrombolás
Ez a korábbi két eszköznek is egyértelműen része illetve következménye, de célzottan is tudják alkalmazni, elvégre egy vámpír akkor is táplálkozni szeretne, ha nincsenek különösebb érzelmi kilengések a környéken. Akkor ő előidézi őket. Néhány gyakori példa, de a lista végtelen:
-bóknak álcázva megereszt egy köpést a külsődre (“A régi frizurád előnyös volt neked…”; “Jól áll ez az új szoknya, eltakarja a popsidat”; “Hogy eltűntek a pattanásaid, már majdnem úgy nézel ki, mint egy ember”)
-leszólja a hobbidat (“Aha, te szeretsz olvasni tudom… mondjuk én mindig úgy láttam, szépirodalmat olvasni a leghiábavalóbb dolog a világon”; “Focizol délutánonként? Meséld már el nekem, mi a jó abban, 22 ember szaladgál egy labda után, semmi értelme…”)
-megpróbálja aláásni az álmaidat és a céljaidat (“Szóval olaszból mész majd nyelvvizsgára, hm? Akkor már miért nem spanyolul tanultál, azzal sokkal többre mentél volna”; “Művészetet akarsz tanulni az egyetemen? De jó, majd meglátogatlak a Mekiben, ha végeztél.”)
-gúnyolódik a hibáidon, és tesz róla, hogy minél többen értesüljenek róluk (“Hihi, bezártad a kulcsot a kocsiba? Marha jó! Hallottátok, mit csinált..?”)
-téged okol a bajodért (“Tüdőgyulladásod lett? Hát minek kell sapka nélkül mászkálni?”; “Szomorú, hogy probléma van a fiaddal az iskolában, hiába, nem mindenkinek való a gyereknevelés”)
-téged okol más bajáért, ill. egyéb bűntudatkeltés (“Szegény testvéred nagyon csalódott volt, mikor a szüleid a szemüvegedre költötték a táborozásra félretett pénzt…”)
-pletykál, hazudik és szart kavar (“Tudom, hogy Szilvit a barátodnak hiszed, de hallanod kellene, miket mond rólad a hátad mögött…”)

emocional01

4. Mártírkodás, avagy ő csak segíteni akar (kac-kac). A szóban forgó faj mestere a passzív-agresszív játszmáknak, és a kettős kötésnek egyaránt.
-egy teljességel értelmetlen vagy számodra elfogadhatatlan “megoldást” ajánl a problémádra, és mikor elutasítod, vagy halálra sértődik, vagy közli, hogy: “Van, akin nem lehet segíteni, akkor nyafogj tovább…”
-úgy próbál megfosztani egy várhatóan örömteli élménytől, hogy sajnáltatni kezdi magát (Archetípusa a betegesen tapadó anya. “Menj csak bulizni kisfiam, ha rosszul lennék, majd kihívom a mentőket, ha még lesz időm rá…”)
-nem létezik, hogy ő ne lenne betegebb vagy szerencsétlenebb nálad (“Aha, fáj a fejed… nekem migrénem van, örülnék, ha csak hétköznapi fejfájás gyötörne”)

5. Figyelem kizsarolása
Az energiavámpír nemcsak az érzelmeinken keresztül csapolhat bennünket (bár azok a kedvenc csemegéi), hanem koncentrálhat kifejezetten az életenergiánkra is.
Ha ő jelen van, akkor nem engedi, hogy bárki vagy bármi mással foglalkozz. Gátlástalanul rabolja az idődet a vége-hossza nincs történeteivel, és rád kényszeríti a társaságát. Mikor meglátod messziről az utcán, ösztönösen menekülnél, de tudod, hogy nem fogsz, mert kilométerekről kiszagolja a kedvenc táplálékforrásait.
Társaságban előszeretettel rombolja szét az egymásra figyelő párokat, kisebb csoportokat, erre változatos módszerei vannak, mint például epés megjegyzések, amitől megfagy a levegő; kegyetlen vagy buta poénok, amiken csak ő derül; 300 darabos fotósorozat körbemutogatása a macskájáról; ájulás tettetése; idétlen karaoke előadás az asztal tetején – tehát arra is képes, hogy komplett hülyét csináljon magából, ha ez az ára, hogy csakis és kizárólag rá figyeljenek.

Tu bí kantinnyud…

Advertisements

One thought on “Az energiavámpírok 1. – Természetrajz

  1. Pingback: Energiavámpírok 5. – Enemy Inside | Antiblog

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s