Energiavámpírok 3. – Expecto patronum!

Rowling dementor figurája igazából az energiavámpír archetípusa: kiszív belőled minden örömet, életerőt és ha nem vigyázol, megöli a lelked. Mivel az efféle szörnyek sajnálatos módon köztünk élnek, száz százalékosan nem tudjuk őket elkerülni. Ha sikerült azonosítanunk a dögöt, már csak annyi a dolgunk, hogy védekeznünk kell. Ugyanis mindig a kisebb ellenállás felé mennek, tehát ha könnyű prédának tűnünk, szívesen ránk járnak lakmározni.
Mit tehetünk?

1.Kiiktatjuk az életünkből. Nem vagyunk kötelesek eltűrni senkitől a hangulatunk manipulációját, ezért a legegyszerűbb módszer, ha beszüntetjük vele a kommunikációt. Tiltjuk facebookon (ami egyébként az energiavámpírok játszótere, nem véletlenül fakad abból a visszataszító portálból annyi embernek annyi kínja), nem válaszolunk a leveleire, ha utcán/munkahelyen tapad ránk, mert roppant mód szeretne minket megharapdosni, közöljünk, hogy nem érünk rá, és hagyjuk faképnél. Azt is megtehetjük, hogy a szemébe mondjuk, nem kívánatos a társasága, mert kellemetlen érzéseket kelt.
Ha ezt a megoldást választjuk, a vámpír egy ideig még próbálkozni fog: kemény mártírkodó akciókra és/vagy szarkavaró attakokra készülhetünk, de ha következetesek vagyunk, fel fogja adni, mert nem szeret éhezni.

Sajnos ez a megoldás nem mindig jöhet szóba, mert megeshet, hogy egy fedél alatt élünk a vámpírral, esetleg szoros rokoni kapcsolatban vagyunk vele, sőt, szeretjük (nem olyan ritka dolog…). Hacsak nem a saját gyerekünkről van szó (az azért ritka eset), én még mindig azt mondom, meg kellene szadadulni tőle, ugyanis az energiavámpír nem szeret bennünket, hiába áltatjuk ezzel magunkat. Ő a finom, meleg életerőnket szereti. És akkor megérkeztünk a bántalmazó párkapcsolatok meg a mérgező szülők témájához. Amit nem fogok most pszichológiai szempontból miszlikbe analizálni, csak jó helyretenni a fogalmakat. Az energiavámpír nem valami ezomaszlag, csak egy ezomaszlagosan hangzó (ámde személetes) kifejezés egy embertípusra, vagy inkább emberi működésmódra. Léteznek, és életeket tesznek tönkre maguk körül.

patronum-harry-potter-hogwarts-imgflu.com-19173

2.Pajzs. Ha megszabadulni nem tudunk a társaságától, ki kell védenünk valahogy a harapásait. Oda engedjük a csaphoz, mert nem tehetünk mást (legalábbis így érezzük, de ez is messzire vezető mellékszál lenne), viszont elzárjuk a forrást. Nem hagyjuk, hogy elrontsa a kedvünket. Ez iszonyúan nehéz feladat, évekig tarthat megtanulni. Le kell választani magunkat érzelmileg valakiről, akihez érzelmileg kötődünk. Itt kívánnék sok sikert hozzá. :)
Mindazonáltal nem lehetetlen a pajzs kifejlesztése, csak hosszú távon értelmetlen, mert rengeteg erőt és időt igényel tőlünk, ráadásul ha sikerrel járunk, a vámpír úgyis dezertálni fog (“elveszítjük”). Ne felejtsük el, ő nem szeret minket! A pajzs lényege egyszerű: előbb a fülünket, majd a lelkünket zárjuk be a szörcsögő megjegyzései előtt. Kis rutinnal könnyű felismerni, mikor hozzálát a szíváshoz (pl. jellegzetes  nyitóakkord, hogy hívatlanul berobban a személyes terünkbe: beront az irodánkba, tojik rá, hogy dolgoznánk, és nekikezd valami litániána; beleugat a receptünkbe, mikor a konyhában ügyködünk stb.). Ilyenkor szépen felhúzzuk a pajzsot: semmilyen vagy inadekvát érzelmi reakciót adunk. A képébe ásítunk, ha sértegetni próbál, a szomorú történetein röhögünk, a gúnyos megjegyzéseken értetlenkedünk, szóval nem szállunk be a játszmába. Készüljünk fel rá, hogy emelni fog a durvasági szinten, hiszen éhes!

3.Megpróbáljuk megváltoztatni. Ezzel csakis és kizárólag akkor van értelme próbálkoznunk, ha a kapcsolatunk jellegéből adódóan mi vagyunk domináns helyzetben: tehát pl. mi vagyunk a szülők vagy a főnökök. Utóbbi esetben jobban járunk, ha kirúgjuk a monsztert, de ha nagyon ráérünk, lehet kísérletezgetni.
Ez a feladat tulajdonképpen a pszichoterapeuták hálátlan munkája: egy alapvetően hibásan (inkább rosszindulatúan) működő személyiséget kell úgy átépíteni, hogy alternatív energiaforrásokat találhasson az emberi lelkek helyett. Iszonyú sok türelem és szeretet kell hozzá, valamint az, hogy a vámpír valamennyire flexibilis legyen. Az energiavámpírok valójában szánandóan boldogtalan emberek, amit úgy tesznek elviselhetővé a maguk számára, hogy a környezetüket is próbálják lehúzni a saját szintjükre. A feladat egyszerű és hihetetlenül nehéz: meg kell tanítani őt boldognak lenni. Ha kivételesen szerencsés helyzetben vagyunk, még az is lehet, hogy ő is partner lesz a saját gyógyulásában. Ugyanis lehet, hogy ő maga sem tudja magáról, hogy micsoda…

Folyt. köv….

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s