Real E. T.

Minden valóságshow kamuparádé és a cikiség csimborasszója, de az MTV új mélységek felé nyitotta meg a műfaj határait.

A Catfish virtuális szerelembe zuhanó szereplőinek pl. valahogy sosincs maguktól annyi eszük, hogy a külsejéről, neméről, komplett identitásáról gyanúsan ködösítő, vagy találkozást érthetetlen okokból elutasító nagy Ő-re ráküldjék a Google képkeresőt vagy a Skype-ot. Ehhez valamiért ki kell hívni egy komplett stábot, akik megteszik ezt helyettük.

Az I Used to Be Fat egy szimpla fogyiműsor lenne, de természetesen itt is mindent túl kell dramatizálni, hogy amerikaias legyen. A célpontok kövér tinédzserek, akikre 30 napra rászabadítanak egy szarrá gyúrt személyi edzőt, hiszen csak le kell fogyni, és mindjárt lesznek csajok/pasik, bulik, Hawaii, dizsi, csak akarnod kell, és megváltozik az egész életed!
Végtelenül gusztusos 50 percig nézhetjük, hogyan izzadnak, nyögnek és hánynak, hogy aztán a család könnyes szemmel boruljon össze a súlyveszteség felett. Sajnálatos módon a nézőnek ritkán van része katarzisban, mert 170 kilósról 110-re fogyni tényleg nem semmi, de a 110 kiló 170 centihez még mindig horrorisztikusan sok, tehát azzal a sanda gyanúval búcsúzunk, hogy mégse lesznek itt csajok/pasik, bulik, Hawaii, dizsi. Nem értem, hogy lett ennek ennyi része.

A Teen Mom készítői nem győzik cáfolni a vádakat, miszerint a műsor tinédzserterhességre biztatja a fiatalokat, sőt, szerintük igazából az elrettentés a céljuk. Eme elrettentés szánalmasan átlátszó valóságos beszélgetésekben merül ki, amit az anyukák folytatnak egy ismerőssel a nehézségeikről, illetve sűrűn felbukkanó, végtelenül spontán jelenetekben, amikoris anyu ezerrel tanulna online, a gyereket meg véletlenül pont akkor nem sikerül más felügyeletére bízni, ezért aztán boldogan nyáladzik drámaian sóhajtozó tinimamiján. A gyengébbek kedvéért a mami bele is narrálja a műsorba, hogy: “naaagyon nehéz egyszerre gyereket nevelni és iskolába járni”, hogy tuti átjöjjön az üzenet.
Mindezek mellett azt látjuk, hogy a tinimamik részmunkaidős szoláriumsikálásból is vígan fenntartanak egy házat, egy kocsit meg a gyereket, mindig akad bébiszittyó, sőt randipartner is (bár az MTV szervezi, de akkor is), kétmillió barát a fészbúkon és különben is sztár leszel, és akkor a cukimuki babáról még szó sem esett. Hát még én is kedvet kaptam, komolyan.

A többit nem nézem. Bár mindig van lejjebb.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s