Nem olyan ragyogó

the-shining-shelly-duvall-4Jelentem, megnéztem a Ragyogást. Mert ráértem, Ziggy miatt, és mert régóta szerepelt a képzeletbeli “ezt meg kéne nézni, mégiscsak híres” listámon. Hát, kár volt.

Kingnek sosem fogtam a frekvenciáit, ezt a filmet se a sztori viszi a hátán (ami kb. annyi, hogy egy szellemjárta házban apa bekattan, és baltával rohangál), hanem három egyéb dolog: casting, díszlet, zene. Ezektől sem lesz jó, csak emlékezetes.

Az összes szereplő arcberendezése olyan rémisztő, hogy az Addams family tagjai hozzájuk képest bolyhos, fehér nyuszik, masnival a nyakukban. Hát ugye Nicholsonnak veleszületetten elbaszott pszichopata feje van (ezért szar, mikor rájátszik, konkrétan 3x röhögtem fel hangosan az ijesztőnek szánt(?) jeleneteken), a kissrác bizarr, Shelley Duvall meg Jégkorszak Sid és Popeye Olive abortuszszökevénye, már elnézést. Az ikerlányokat nem is említem. (A vízihulla néni vicces volt.)

Vágom, hogy épphogy lecsengett a ’70-es évek, de aki ilyen szőnyegeket és tapétákat tervez, mint amik a folyosókon szembejöttek, azt tárgyalás nélkül ítélném LSD általi halálra. Vizuális környezetszennyezés.

A zene pedig waaay too dramatic a sztorihoz képest, idegesítő volt, hogy hiába a dümdümdüm, semmi ok az idegességre, pedig ugye várná az ember.

A sztori következetlenségeit negyvenhárom oldalon át lehete sorolni, pár kedvenc: anyuapu különösebb aggodalom nélkül hagyja furikázni a saját orra után az ötéves kölyköt a hóvihar kellős közepén; telefon nincs, de a labirintus ki van világítva, mert csak; anyu hova zárja be apát? persze, hogy az éléskamrába, kecskét a káposztaföldre; a szellem illedelmesen kopogtat az ajtón, nem a Ghost ez, hogy átmenjen a falon; a felmentősereg tudja, hogy gebasz van, de azért tökegyedül érkezik, fegyver gyanánt még egy körömollót se visz magával, viszont legalább jó hangosan kiabál, hogy tutira rátaláljon a gyilkos – szóval kapunk egy rakás stupidhorror klisét, köszi szépen, Sztivi. Mondjuk még vártam, hogy a végén lerobbanjon a hójáró.

Azért volt jó jelenet is, pl. mikor a csaj hátrál a lépcsőn, és közben legyeket hajt a baseballütővel (muhahha), ill. mikor megtalálja a sok mumifikálódott bálozót (az tényleg fasza volt). Szépek voltak a helikopáteres tájképek, azt viszont el kell ismerni.

Ja, de a legjobb, hogy két és fél órába nem fért bele, hogy kiderüljön, miafasz is történt itt, illetve miért: telepata, hasadt személyiségű kölyök, indián temető, gonosz szellemek, reinkarnálódott papa, rakd össze, ha akarod.

Overrated bullshit. (Pedig Kubrickot bírom.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s