Akikre senki nem emlékszik

Sok-sok éve, mikor nagyanyámék kertjében még nem a kutya volt az úr, több macska is élt és szaporodott a fészerben, pincében, padláson, itt-ott. Több traumám is kötődik hozzájuk, ha belegondolok – egyébként az is jellemző, hogy egy olyan deklaráltan hiperrózsaszín témakörben is, mint a kiscicák, nekem traumáim vannak. Ez van.
Egyszer egy alomban született egy beteg, fekete-fehér foltos kismacska. Feltűnően nagy és dudros volt a homloka, imbolyogva járt, láthatóan nehezére esett kinyitni a szemét. Talán vízfejű volt, nem tudom. A testvérei egymással játszottak, ő meg próbált közel húzódni az anyjához, onnan figyelte ezt a szép világot. Olyan kín látszott annak csepp állatnak a kis kék szemeiben, hogy azt hittem, megszakad a szívem. És nem volt mit tenni. Nem tudtam segíteni.

Végül eltűnt a többiek közül, nem tudom, hogy elpusztult, vagy valamelyik végtelenül szentimentális felmenőm születésszabályozta le. Nagyobb gyerek voltam már, de akkor csapta először az arcomba az élet ennyire kegyetlenül, hogy ez egy igazságtalan világ. Nincs kifogás. Nincs olyan, hogy megérdemelte.
Bár lefogadom, hogy van olyan pihent agyú idióta, aki szerint nyomorult kis állat előző életében bizonyára tömeggyilkos volt, és most utolérte a karmája. Gyáva szarok vagytok, és nem mertek szembesülni vele, hogy EZ EGY KURVÁRA IGAZSÁGTALAN VILÁG. No excuses.
És hogy honnan jutott most eszembe mindez?
Olyan vagyok, mint ő volt akkor. Beteg, tehetetlen, kiközösített, reménytelen, élet előtt halálra ítélt.
És képzeljétek, lilaagyú gyökerek, semmi felemelő nincs benne, nem élek át semmiféle transzcendentalitást, ez nem egy kikúrt életlecke, amitől majd jól megvilágosodom, hanem vegytiszta szenvedés.
És attól csak jobban fáj, hogy igazságtalan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s