Free Hate!

emo_kiss-2060Azon agyalgok mostanában, mennyi baj származik belőle, hogy az utálat, és nagytesója, a gyűlölet afféle tabu érzelmek. A haragot a kortárs pszichológia kezdi felszabadítani, már nem hangzik olyan hülyén, hogy  “attól, hogy most dühös vagyok rád, még szeretlek”, de ha belegondolunk, ebbe eleve bele van építve a mentegetőzés: átmeneti jellegű negatív érzelem < hosszan tartó pozitív érzelem, tehát a harag vállalható.

A gyűlölet a haragnál sokkal komplikáltabb dolog, bár sokat segítene, ha felismernénk (illetve felismernétek, mert nekem már megvan), hogy nem a szeretet ellentéte, hanem inkább annak afféle vadhajtása.
De nem, mi (ti…) elszántan tagadjuk (tagadjátok…), hogy igenis lehet gyűlölni a saját anyádat, amiért túlvéd, és naponta hatmilliószor hív fel, hogy mi van veled (mert akadályoz, és a viselkedésével azt sugallja, hogy inkompetensnek tart téged), és lehet gyűlölni a barátot, aki csupa szeretetből sokadszor húzott ki kakiból anyagilag (mert ha nem áll módodban ezt viszonozni, felbillent a kapcsolatotok szimmetriája, és a feljebbvalód lett, azokat meg alapból gyűlöljük), és lehet gyűlölni a szuperboldog szomszédot a gyönyörű családjával együtt és a szuperkedves fiatal kollégát is (irigység, természetesen: úgy szeretném, de mivel nem lehet az enyém…).

Miért ekkora pária a gyűlölet? Teljesen természetes emberi érzés. Mégis kényszeresen titkolni próbáljuk, és ettől sokkal kártékonyabbá válik, mint eredetileg lenne (lelkiismeretfurdalásom van, amiért gyűlölöm a barátomat, ettől még rosszabbul érzem magam, bűnbakot keresek…). A gyűlölet kedvenc táptalaja egyébként az igazságtalanság (érzete), ha végiggondoljuk a leggyűlöletkeltőbb élethelyzeteket, mindig ott figyel valahol a háttérben a NEM EZT ÉRDEMELTEM.
Varázslatos, milyen ügyesen fenn tudja tartani magát, mert a  helyettünk előléptetett fiatal kolléga is igazságtalannak fogja érezni a mi gyűlöletünket, ha megorrontja, ezért aztán ő is viszont fog gyűlölni, és ki tudja, hol áll meg a nehéz kő. Ez persze ijesztőnek tűnik, dehát (állítólag, disagree) a szeretettel is ez van, akkor mitől félünk?

Let’s the game begin!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s