Egy kalóz vallomása

Már régen tolvajoztak le a torrentezés kapcsán, de  mivel az elmúlt időszakban sok filmet LOPTAM, aktuális a téma, ezért végre vettem a fáradságot, és készítettem egy instant kis demonstrációt, ami talán segít megértetni bizonyos gazdag sznobokkal, hogy miért nem fizetek a filmért, ha érdekel.

Mivel én nem vagyok a KSH, a saját példámból fogok kiindulni, ami azért nem esik fényévnyi távolságra az átlagmagyar életkörülményeitől, szóval tessenek figyelni!

Vegyünk egy éppen aktuális filmet, az éppen aktuális lakóhelyemet (kisváros), az éppen aktuális családi állapotomat (szingöl), az éppen aktuális opcióimat a közlekedésre, és tegyük fel, hogy van munkám.

Az egyik most futó film, amit mocsok módon le fogok tölteni: Szexvideó. (A kritikák alapján meg fogom bánni, de ezt egyelőre hagyjuk.)

A port.hu információi alapján úgy fest, ezért a filmért filmszínházi megtekintés céljából megyén kívülre kell utaznom, a legközelebbi desztináció maga a főváros, gyönyörű Budapestünk. Autóm nincs, buszozni fogok (jegyárban a vonat is kb. ott van, szóval mindegy), és bár a menetrendek.hu épp most rohadt le, mert miért ne, emlékezetből megmondom, hogy kies otthonomból egy teljes árú buszjegy (kötelező kiegészítő jeggyel) 2 100 fényes magyar forint. Mivel haza is szeretnék jönni, szorozzuk meg kettővel:

4 200 Ft (utazás).

Ha sikerül megszerveznem, hogy az Aréna-béli Cinema City-ben tekintsem meg a remekművet, nem kell BKV-ra költeni, 3 perc alatt oda tudok caplatni a busz végállomásától.
Ez egy teljesen szimpla, nem 28 D-s, nem ájemekszes kis film, ezért teljes áron (mivel kedvezményre nem vagyok jogosult)

1 620 Ft ellenében bejutok a terembe.

5 820 forintnál járok, és még nem ettem, nem ittam semmit. Legalsó hangon rászámolhatunk mindeme élvezetekre olyan

1000 forintot.

Minimum

6 820 HUF-ba és nettó 3 óra utazásba kerül egy magamfajta humanoidnak, hogy másfél óráig legálisan kikapcsolódjon. Egyedül. Ha ketten megyünk, mert mondjuk van egy cuki, becsületes kis párom, akkor minimum

13 640 forintba fáj a mozizás luxusa (a pasik sokat esznek, tehát ez valószínűleg több lenne).

Árnyaljuk a képet azzal, hogy 2014 első negyedévében az alkalmazásban lévő állampolgárok havi nettó jövedelme a régiómban átlagosan

95 000 Ft volt.

Tessenek megtekinteni az arányokat – főleg a munkanélküliségi ráták, és a családos lét valószínűségének tükrében!  (Oké, erre a programra pont nem vinném el a virtuális kiskorúimat, de nézhetnénk ugye mást is.) Arról nem is beszélve, hogy mi van, ha 3D-s, IMAX, vagy VIP élvezetekre, esetleg normális vacsira is vágynék, vagy  a végén kiderülne, hogy nem is tetszett a film, és gyakorlatilag kukába dobtam a pénzem meg az időm – utóbbi a kortárs mozgóképgyártás színvonalát figyelembe véve nem annyira lehetetlen.

Most lehet ugatni!

Ja, tudom, aki csóró/vidéki/szingli/autótlan, az ne nézzen filmeket.
Az járjon színházba… oh, wait.

(Update jön, amint tudok rendes jegyárakat nézni.)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s