Tüntitippek kezdőknek

1. Legyen egyértelmű, mi a cél!
Az is lehet cél persze, hogy kifejezzük a nemtetszésünket egy kis együttnyafogással, kérdés, megéri-e a fáradságot. Ha követelünk valamit, legyen tiszta, hogy kitől, hogy mit, és legalább szimbolikus gesztust tegyünk is a megfelelő irányban (székházdózerolás nem biztos, hogy elég világos utalás).

2. Válasszuk meg jól az idő(járás)t és a teret!
Vasárnap este pl. ne számítsunk vidéki résztvevőkre, nekik jobb esetben hétfőn meló van, de ha nincs, akkor sem biztos, hogy a Keletiben szeretnének éjszakázni. Napnyugta után indítani a partit önmagában lehet jó ötlet (ha bátor tömeget és/vagy fényshowt akarunk), de ha vele jár a farkasordító hideg, akkor az elszánt szimpatizánsoknak is min. a fele eleve otthon marad a finom, meleg fotelban, a többiek meg pálinkával fogját felfűteni a hangulatot => pedig búcsút lehet mondani mindeféle kontrollnak.
Az esemény teljes ideje alatt gondoskodni kell a hangosításról, már az ókori Rómában se jött be minden csaszinak az “ordibáljátok tovább” módszer. Kommunikálni kell az emberekkel, különben a lelkesítő “egyek vagyunk” érzés helyett (koncertélmény rémlik?) magányos, cserbenhagyott bohócoknak fogják érezni magukat.

3. Legyen program!
Az ember azért megy tüntetni, mert valami történésre számít. Az, hogy komolyzenére vonulunk, esetleg klavikat sétáltatunk az aszfalton, nem program. A minimum, hogy szórakoztató beszédeket hallhatunk, még jobb, ha van egy kis vérpezsdítő muzsika, esetleg kaja, és közös feladat, aminek a végrehajtása közben azonnali feedbacket kapnak az emberek. Nagyon szép, ha húszezren egyszerre villognak a telefonjukkal, de ezt nekik is meg kellene mutatni, hogy a “nagy egész része vagyok” érzés létrejöhessen.

4. Legyen vezető!
Nem baj, ha nem közismert celeb, de legyen egy (két, három) karizmatikus alfa, aki elszánt, magabiztos, akinek el tudjuk hinni, hogy hisz az ügyben. Az a minimum, hogy NEM FELOLVAS a színpadon. Ha bevállalom, hogy egy bari leszek a nyájban, akkor elvárom, hogy értelmes, bátor, megbízható, hovatovább: vonzó fajtársam viselje a kolompot.A szervezők szempontjából is fontos a porondmester személye, mert 90%-ban rajta múlik majd, mennyire lehet kézben tartani a történéseket.

5. Legyen médiajelenlét!
A tüntetők célja, hogy megmutassák a világnak az elégedetlenségüket. Ez az exhibicionizmus évszázada: ha a tüntetés témája eleve az internet, főleg meg kell(ett volna) lovagolni az online médiában rejlő lehetőségeket. Az se rossz, ha hülyét csinálunk a kurmánypárti tévésekből (:D), de ki lehetett volna találni valami konstruktívabbat is.

6. Hagyjunk időt magunknak a szervezésre, tanuljunk a hibáinkból és próbáljuk újra! ;)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s