Nem tudom, örüljek-e, hogy a posta szellemi fejlődésükben súlyosan visszamaradottakat is alkalmaz… vagy ne

dumbA humanoidok kognitív fejlődését vizsgálgató elszánt kutatók anno arra a végkövetkeztetésre jutottak, hogy a kisgyerekek szemérmetlenül és teljes naiv őszinteséggel egocentrikusak: úgy vélik, csak az ő nézőpontjuk létezik a világon, és minden, ami történik, velük van összefüggésben. Ez egy teljesen természetes állapot (apró, átmeneti remény az ötévesen békákat robbantgató mini pszichopaták szüleinek), a kisgyerek még nem is igazán empatizál. Egyszerűen nem elég fejlett hozzá az agya.

Lássunk egy példát.
-Katinak (bocsánat, Dzsenifernek) van egy csomag cukorkája. Mielőtt reggel elment óvodába, az ágya alatti dobozba tette. Napközben a nagymama takarított Kati (Dzseni) szobájában, és megtalálta a dobozt. Kivette belőle a cukorkát, és feltette a polcra, Kati (Dzseni) macija mellé. Mit gondolsz, hol fogja keresni a cukrot Kati (Dzseni), ha hazaér?
Egy óvodás adekvát válasza erre általában:
-Hát a polcon.
Mivel nem képes Kati (Dzseni) szemszögéből feldolgozni a történetet. Ő tudja, hogy a troll nagymama átpakolta a cukrot, de nem képes belátni, hogy a történetben szereplő kislány nem tudhat erről. És kész.

Aztán ezen a vélekedésen legkésőbb nyolc éves kor körül a bárgyú, de egészséges Ödönkék (Kevinkék) is túllépnek, és rájönnek, hogy a többi ember másként láthat dolgokat, sőt, el is tudják képzelni, mit észlelhet/érezhet az, akit addig szekálnak, míg sírva fakad, satöbbi… (Ettől kezdve nincs mentség a macskafelgyújtásra, papamama elbaszta… vagy a genetika, de akkor is papamama, szóval mindegy.)

Ehhez képest a következő történet esett meg velem ma a postán:
Sárga csekkek plusz csomag átvétel ügyével érkeztem, beálltam ez egyetlen ablakocska elé, ahol csomagot szoktak kiadni (nyitva volt, nincs sorszámhúzás).
-Jó napot! (Ez én voltam.)
Szigorú mongúzpofájú, ötvenes Aranka/Marika/Évike/Dezdemóna ezerrel szöszmötölt valamit a számítógépen. Segítőkészséget nyomokban sem tartalmazó hangsúllyal közölte:
-Csekkel a másik ablakhoz tessék menni!
-És ha csomagom is van…?
-Azzal… várni kell!
-Értem. És körülbelül meddig kell várni?
Vérfagyasztó, “hát ezt nem hiszem el, hogy maga ennyire értetlen!” tekintet:
-AMÍG EZZEL NEM VÉGZEK!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s