Feketén, fehéren, rázva, nem keverve

007-james-bondRoger Moore-t szétkapták a neten, mert azt merészelte mondani, Idris Elba nem elég angol-angol ahhoz, hogy James Bondot játszhassa. (Ha valaki nem tudja, ki az első, húzza le magát, ha nem tudja, ki az utolsó, lapozzon tovább, ha nem tudja, ki a második, na, az nem véletlen.)

Természetesen megint rasszizmus (vuhúúú!) az ominózus vád: ha egy fehér ember manapság csak utalni mer rá, hogy egy fekete fekete, az egyből rasszista címkét kap, tisztelt utókor.
Az ilyen irányú fehérellenes, álliberális nyígás már csak azért is pofátlan, mert az eredetileg fehérnek megírt karaktereket számos adaptációban beszínezik (a Hunger Games Rue-ja, a Twilightban Laurent hogy csak két népszerű tinislágert említsek, vagy éppen a készülő Suicide Squadben Deadshot), és senkit nem érdekel, hogy engem, mint fehér olvasót ez esetleg mennyire zavar; bocsássa már meg a világ, ha az Ian Fleming által ízig-vérig britnek ábrázolt 007-est nem afrikai árnyalatokban képzeli el az ember.

Minden kultúrának megvan a saját irodalma, hősök és gonosztevők, akikkel azonosulni lehet – nem tudom, mit szólnának a most hőbörgők, ha Martin Luther Kinget Bradley Cooper, 2Pac-et meg mondjuk Ryan Gosling játszaná.

Fura lenne?

Vigyázzatok, nehogy rasszisták legyetek!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s