Hölgyeim és uraim: a gnóm

A net trolljait mindenki ismeri, de azt hiszem, sikerült definiálnom egy másik, kevésbé kártékony, de számomra ellenszenves fajt is: a gnómokat.

A tipikus netes gnóm 45 év feletti digitális bevándoló, aki az internettel való ismerkedést a Facebookkal kezdte, és sok esetben be is fejezte. (Legfeljebb Skype-olni tud még, mert az unokák külföldön tenyésznek.) Nem túl intelligens lény, halványlila naivitással kommenteli körbe a netet a saját teljes neve alatt. Nem maradhat el a gondosan feltöltött profilkép sem, ami szintén jellegzetes: általában csekély minőségű hozott anyagból is sikerül még borzalmasabb végeredményt fotózniuk magukról (magyarul rondák, mint a bűn), de ez a legkisebb mértékben sem feszélyezi őket.
Tökéletesen ismeretlen számukra az internetes kommunikáció minden olyan sajátossága mint pl. blog, mém, nick, anonimitás, netes szleng, gyilkos irónia – tőle soha nem fogod azt olvasni, hogy LOL, de az alapszmájlit  többségüknek sikerül elsajátítani – évek kérdése az egész. (A kulturált alkalmazás megint más. : )))))))))
A kommentjeik tartalma általában maga az ásító unalom és tökéletesen felesleges evidencia: ők azok, akik egy halálos autóbalesetről szóló cikk alá valami ilyesmit írnak: “Ez ecerüen szörnyü!!!!!”; esetleg: “Nem kelett volna anyit inni sok semirekelő MÁS EMBER MIATUK HALL MEG!!!!” Igen, a helyesírásuk többnyire kriminális, de minimum 1-2 gépelés hiba minden kommenthez dukál. Központozásról sose hallottak, de mondatvégi írásjelből minimum 23 kell; random space-eket szúrnak be a hsz-eikbe, és a Caps Lock a legjobb barátjuk.
Erősen behatárolt intellektuális, verbális, szövegértési és kommunikációs képességeik nem teszik lehetővé, hogy említésre méltó társalgásba bonyolódjanak a világhálón, legfeljebb egymással, vagy néhány alacsony labdára rárepülő trollal pingpongoznak pár fordulós, ostoba személyeskedés erejéig.
A gnómok ugyanis nemcsak egyszerű, magabiztos idióták, hanem feltűnően agresszívak is: pl. kényszeresen odahánynak minden celebhír alá  (“EZ MEG KICSODA??? KIT ÉRDEKEL MIT MUTOGATJA MAGÁT!!!”), és imádják kioktatni az anonim júzereket, hogy azok micsoda arctalan senkiháziak.
Nem veszélyes, de irritáló faj: ha találkozunk vele, a legjobb, amit tehetünk, hogy ignoráljuk. Tapasztalataim szerint szórakozásból sem érdemes megpiszkálni őket: olyan fájdalmasan buták, hogy már nem mókás még nagyobb hülyét csinálni belőlük.

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s